EFT
Relatietherapie zoals ik dat doe gaat grotendeels volgens de Emotionally Focused Therapy (EFT). Relatietherapie gaat verder dan een cursus of een training, het is een psychotherapie waarmee je bereid bent naar jezelf, naar je partner en hoe je al of niet op elkaar inspeelt, te gaan kijken en hierover te reflecteren. EFT gaat ervan uit dat ondanks de grote problemen die je ervaart, wel voelt dat er een basis in de relatie er nog is. Echter de verbinding tussen elkaar laten de wensen over.  Jullie hebben allebei de wil om te investeren in verandering.

Problemen zijn vaak misgelopen herhalende pogingen van jou en van je partner om tot oplossingen te komen en vormen dan op zichzelf een deel van het probleem en leiden moedeloosheid en ontmoediging . 

Voorts

Relatietherapeuten hanteren de regel dat hetgeen je de therapeut individueel vertelt of mailt, terwijl je allebei in therapie bent bekend is bij je partner. Openheid en geen geheimen is van essentieel belang.

Verandering moet natuurlijk niet alleen van therapie komen. Thuis tijd maken voor elkaar is een belangrijke voorwaarde. Lees de tips en de oefeningen o.a. in Sue Johnsons’s boek: 'Houd me vast'.
Over EFT valt veel te lezen. Zie de links.

Vinden jullie relatietherapie een te grote stap? Kijk op de site van Emotionally Focused Therapy voor een korte training voor jullie samen bij jullie in de buurt.