Home » Relatietherapie
 

Relatietherapie

Relatietherapie zoals ik dat doe, gaat grotendeels volgens de Emotionally Focused Therapy (EFT).  Kern van deze relatietherapie is dat u beiden in therapie bent:  u 'levert niet uw partner in' bij de therapeut met het verzoek hem of haar te veranderen, ook haalt u niet “wat tools op” alsof het een managementcursus is. 

Relatietherapie gaat verder dan een cursus of een training, het is een psychotherapie waarmee u bereid bent naar uzelf, naar uw partner en hoe u al of niet op elkaar inspeelt, te gaan kijken en hierover te reflecteren. Het gaat ervan uit dat ondanks de grote problemen die u ervaart, voelt u dat de basis in de relatie er nog is, maar dat de verbinding tussen u en uw partner te wensen over laat.  U heeft beiden de wil om te investeren in verandering.

Problemen zijn vaak misgelopen herhalende pogingen van u en van uw partner om tot oplossingen te komen en vormen dan op zichzelf een deel van het probleem en leiden tot demoralisatie. De problemen met een relatietherapeut “op een rij zetten” is slechts een start. Maar wel een heel belangrijke.
Je zet op een rij en begint vervolgens aan een therapie niet om een relatie te beëindigen, maar om een episode in de relatie te beëindigen en meer vertrouwen en wederzijds begrip op te bouwen.

Dit kan natuurlijk alleen maar als er de wil, de tijd, de rust, de helderheid en de veiligheid is om naar jezelf en deze relationele problemen te kunnen en te willen kijken. Logische voorwaarden die relatietherapeuten hanteren zijn dan ook: geen overmatig middelengebruik, veiligheid voor elkaar, dus absoluut geen fysiek geweld, geen derde in de relatie (vreemdgaan) tijdens de therapie en niet ondertussen bezig zijn met gerechtelijke procedures naar elkaar.

Verder gebruiken relatietherapeuten de regel dat hetgeen U de therapeut individueel vertelt, of mailt, terwijl u beiden in therapie bent, bekend wordt veronderstelt bij uw partner. Maar ook dat deze er vanaf weet dat u dit vertelt. Dus: openheid en geen geheimen.

Verandering moet natuurlijk niet alleen van therapie komen. Thuis tijd maken voor elkaar is een belangrijke voorwaarde. Lees de tips en de oefeningen o.a. in Sue Johnsons’s boek: 'Houd me vast'.
Over EFT valt veel te lezen. Zie de links.

Vindt u relatietherapie een te grote stap? Kijk op de site van Emotionally Focused Therapy voor een korte training voor u samen met uw partner bij u in de buurt.